Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 14 maart 2019

Drukbezochte bijeenkomst 100 jaar vrouwenkiesrecht

Meer dan 65 vrouwen kwamen naar de bijeenkomst Vrouwenstemmen georganiseerd door D66-vrouwen uit de regio Gooi- en Vechtstreek in het Brinkhuis te Laren op Internationale Vrouwendag vrijdag 8 maart jl. Judith Stevens van ‘Stem op een vrouw’ deed de aftrap. Judith Stevens en het politieke panel ging daarna in discussie met de overvolle zaal over vrouwen in politiek. Dit panel bestond uit vooraanstaande politica uit onze regio, die op de lijsten staan voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Europese Parlement.

Van Aletta Jacobs tot Suze Groeneweg, van Angela Merkel tot Alexandria Ocasio-Cortez – Judith Stevens van ‘Stem op een vrouw’ vertelde op inspirerende wijze over hoe belangrijk het is dat er meer vrouwen actief zijn in de politiek. Vervolgens toonde zij hoe je met strategisch stemmen ook de vrouwen lager geplaatst op de kieslijst hoger in de ranking kunt krijgen.

Panel en pitch
De panelledengaven eerst een pitch over hun belangrijke politieke aandachtspunten. Daarna voerden zij samen met Judith Stevens en de zaal voerden ene pittige discussie over vrouwenkiesrecht, stemmen op een vrouw, vrouwenquotum, de verkiezingen en vrouwen in de politiek. Joke Lanphen, raadslid D66, gaf met kennis van zaken een kernachtige inleiding over 100 jaar Vrouwenkiesrecht. Carin Francken, fractievoorzitter D66, was de dagvoorzitster.

Het panel bestond uit: Wilma de Boer, kieslijst PS Utrecht PvdA (uit Eemnes), Amélie Strens, kieslijst PS Noord-Holland D66 (uit Amsterdam), Raquel Garcia Hermida, kieslijst Europees Parlement D66, Miriam van Meerten, kieslijst PS Noord-Holland VVD (uit Gooise Meren), Nicole van der Waart, kieslijst PS Noord-Holland Groen Links, Marleen Sanders, kieslijst PS Noord-Holland CDA (uit Gooise Meren).

Internationale Vrouwendag 2020
De aanwezigen hebben de organisatoren van D66 dringend gevraagd om volgend jaar weer zo’n avond te organiseren op Internationale Vrouwendag. De volgende bijeenkomst Vrouwenstemmen op zondag 8 maart 2020 staat genoteerd.